Varför är det bra att äta fullkornsprodukter? Frågan är relevant sett till att de flesta dieter förespråkar fullkorn- framför andra alternativ och där man ser att olika träningsprogram, bloggare inom hälsa och livsstilsmagasin samtliga går i bräschen för fullkornsprodukter.
Anledningen till att fullkornsprodukter smeker så många medhårs är att dessa produkter - helt enkelt - är bättre. Det är de facto bättre att äta fullkornspasta än vanlig pasta, det är bättre att äta fullkornsris än vanligt vitt ris och det är bättre att äta fullkornsbröd än att stoppa i sig en vanlig fralla. Varför är de då bättre? Jo, för att förstå detta så måste man se till vad som skiljer en fullkornsprodukt från en vanlig, sämre sådan.
Därför är fullkornsprodukter bättre
Vi kan använda nämnda fralla som exempel. En fralla - eller något annat ljust bröd - är förvisso välsmakande, men den är några tydliga nackdelar: den inte särskilt nyttig och den gör inte att du står dig så länge. Vill du gå ner i vikt så är detta en fälla sett till att du A) äter ett bröd som är näringsfattigt och B) äter något som snabbt kommer att göra dig hungrig igen.
Skillnaden mellan ett fullkornsbröd och en fralla ligger i vad som används. Vid båda processerna så används vetemjöl. Vetemjöl består av tre delar: kärna, frö och grodd. Bakar man en fralla så använder man enbart fröet - vilket också är den del som innehåller allra minst näring. Då man raffinerar bort kärnan och grodden så försvinner också en stor del av den näring vi behöver - mineraler, vitaminer, proteiner och fettsyror. Dessa finns kvar - En Masse - då man talar om fullkornsprodukter.
Det är alltså av den anledningen som fullkorn är en bättre lösning. Genom att välja detta så kommer du också att göra ett aktivt val i att ge din kropp bättre förutsättningar att orka träna, att orka arbeta och att orka med att, så att säga, undvika fällorna längs vägen. Genom fullkorn så skapas en mättnadskänsla som gör att man klarar av att undvika fikat på jobbet, att ta den där lilla chokladbiten då man handlar och så vidare. Det är därför som fullkornsprodukter rekommenderas i alla möjliga sammanhang.
Fullkornsprodukter har dessutom visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer i mage och tjocktarm samt både typ-1 och typ-2 diabetes. Vilket, naturligtvis, är ytterligare ett starkt argument till att låta snabbmakaronerna stå kvar i hyllan i butiken och där man istället väljer fullkornspastan.
Hitta rätt balans i din kost
Man ska dock inte se fullkornsprodukter som lösningen på allt. Det handlar fortfarande om att hitta en balans i kosten och att äta rätt i övrigt. Faktum är att för mycket fullkorn också kan leda till en försämrad hälsa och en viktuppgång. Från Livsmedelsverkets sida så är rekommendationen att man äter 70 gram som kvinna och 90 gram som man. Det motsvarar ungefär en portion fullkornspasta eller två skivor bröd.
Anledningen till att man inte ska frossa i fullkorn stavas Fytinsyra - ett ämne som finns i fullkorn och som kan, i för stora mängder, hämma kroppen från att binda kalcium, zink, järn och koppar. Det är också av den anledningen som exempelvis vegetarianer bör vara lite mer uppmärksamma vad gäller intaget av fullkorn.
En annan anledning till att man bör hålla sig till den nämnda dagliga mängden - 70 gram för kvinnor och 90 gram för män - är att våra magar inte klarar av att bryta ner så mycket mer fibrer; det leder till magsmärtor, förstoppningar och gaser.
Andra inlägg
- Stödboenden i Norrköping möjliggör trygghet och rehabilitering
- Att hantera problem med padelarmbåge
- Tandimplantat i Malmö för hållbar munhälsa
- Att leva med stomipåse
- Cykeltak – en praktisk lösning för skydd och förvaring
- Skickliga och prisvärda tandläkare i Åkersberga
- Vad betyder förlovningsringen? En djupdykning i dess symbolik och betydelse
- Vilka behandlingar kan man få på en skönhetsklinik på Östermalm?
- Utvecklas med din hund på en hundkurs i Stockholm
- Gratis tandläkare i Solna – för dig som är ung